Behandeling
Eiceldonatie in combinatie met IVF (reageerbuisbevruchting) is de enige mogelijkheid voor een vrouw met een te vroege overgang om nog zwanger te worden.
Om de kans op botontkalking en hart- en vaatziekten zo veel mogelijk te verkleinen is het van groot belang om de ontstane hormoontekorten (oestrogeen en progesteron) zo snel mogelijk aan te vullen. Sommige gynaecologen schrijven daarom de anticonceptiepil voor. Belangrijk nadeel daarvan is dat deze niet specifiek is samengesteld om de ontbrekende hormonen aan te vullen. Bovendien kan het hormoontekort tijdens de stopweek weer oplopen en typische overgangsklachten veroorzaken. Hormoonsupplementen, zoals bijvoorbeeld Kliogest, Activelle en Femoston, zijn speciaal samengesteld voor vrouwen in de overgang. Ze moeten dagelijks worden ingenomen en doen de typische overgangsklachten doorgaans binnen enkele maanden verdwijnen.

Met hormoonsupplementen is het overigens net als met de anticonceptiepil. Elke vrouw reageert er weer anders op. Vooral tijdens de eerste paar maanden van gebruik kun je erg veel last van bijwerkingen hebben. Bijvoorbeeld pijnlijke borsten, bloedverlies, stemmingswisselingen, gewichtstoename en acné. Als de bijwerkingen na ongeveer vier maanden gebruik nog niet weg zijn, is het raadzaam om in overleg met een gynaecoloog een ander middel te proberen.